Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zacząłem niedawno pracować nad prostą grą, która będzie uruchamiana w wierszu poleceń. I chciałbym się dowiedzieć, jak:

1. zmienić tytuł okna, żeby nie wyświetlała się ścieżka dostępu, tylko wybrany przeze mnie tytuł
  2. określić, w którym miejscu na ekranie komputera ma się pojawić okno (np. 50 pikseli w prawo i 45 pikseli w dół od lewego górnego rogu ekranu)
  3. określić wymiary okna tak, żeby były niezmienne, niezależnie od tego, czy uruchamiam je u siebie, czy u kumpla itd.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;).

Opublikowano

Jakiś czas temu bawiłem się trochę ncurses pod Linuksa, więc nie byłoby problemu z przerzuceniem się na niego ^_^. Ale nie da się zrobić tego, o co pytałem, na cmd, bez ncurses?

Opublikowano

Wielkie dzięki, leci like. Poczytam sobie i może coś z tego będzie :D.

No więc przejrzałem zawartość tego podesłanego linku, ale wciąż trochę nie ogarniam, jak korzystać z większości funkcji. Tytuł okna co prawda zmieniłem, ale nie wiem, jak zmienić wymiary konsoli. Mógłby ktoś wytłumaczyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...